Az egészséges életmód elsősorban attól függ, hogy mennyire változatosan étkezik, illetve milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt el naponta. A hajdina, más néven a pohánka, a keserűfűfélék családjába tartozik. Sajnos, sok esetben a hétköznapi életben a gabonafélék családjába sorolják, mivel a magja kissé lisztes szilikát tartalmú.
Kinézetre nagyon hasonlít a búzához, azonban magjainak színe inkább sötétbarna vagy fekete. A hajdina íze nagyon kellemes, nem túl aromás, a gyógyhatásairól pedig ódákat lehetne zengeni. Az egészségjavító hatásokkal rendelkező hajdina a legtöbb gabonaféléhez hasonlóan, 56-77 %-ban tartalmaz keményítőt, 17-20 %-ban elemi rostot.
A növény cellulóz tartalma is jelentősnek mondható, hiszen az elemi rostból 12-17 % cellulóz. Az értékes vitaminforrásnak számító hajdina a B-vitamincsoport majdnem minden elemét tartalmazza. Ráadásul E-vitaminban és riboflavinban is gazdag. Ezen tápanyagokon kívül, olyan más értékes élettani hatással bíró anyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek kezelni a kapilláris vérzéseket.
A hajdina fogyasztását a sugárterápián átesett pácienseknek is szokták javasolni. A speciális keserűfűféle a bélperisztaltika növelésén kívül, igazán jól alkalmazható a székrekedés kezelése során is. A hajdina kiváló megoldásnak számít a vastag- és végbéldaganat megelőzésében. Ne hanyagolja el egészségi állapotát, inkább próbálja meg természetes úton helyrehozni szervezete megfelelő működését! Ha bizonytalan azt illetően, hogy milyen terméket lenne érdemes megvásárolni a bulkshop.hu webáruházból, akkor kérje ki a tapasztalt és hozzáértő kollégák véleményét!